C-vitamin: Extra hatékony vagy csak jók a marketingesei? - Anybody HU

C-vitamin: Extra hatékony vagy csak jók a marketingesei?

Aug 13, 2021

C-vitamin hatásai a bőrünkre

A C-vitamin kétség kívül az egyik legnépszerűbb vitamin. Mindenki tudja, hogy megerősíti az immunrendszerünket, ezért fontos a pótlása... De vajon mit rejteget még ez a kis vitamin? Ismerjétek most meg velünk azt az oldalát, amely talán kevésbé emlegetett: a C-vitamin bőrre gyakorolt jótékony hatásait.

1. Véd az UV okozta károsodásoktól

A C-vitaminban található antioxidáns valóban véd az UV okozta károsodásoktól, de ez nem jelenti azt, hogy helyettesítheti a fényvédő krémeket egy C-vitaminos szérum, de a nap érte bőrnek tényleg segítséget jelent.

2. Halványítja a sötét foltokat

A C-vitamin tartalmú kozmetikumok halványítják a sötétebb foltokat bőrünkön - azaz a hiperpigmentációkat. Egy kutatás arról számol be, hogy 16 hét használat után már képes volt eltüntetni őket - bár tényleges hatékonyságáról még nincsen egyértelmű álláspont a bőrgyógyászok körében. 

3. Ránctalanít

Mint tudjátok, az Anybody bőrápolási termékeiben is "gyakori vendég" a C-vitamin. Ennek az az egyik oka, hogy a C-vitamin nagyon fontos, mondhatni elengedhetetlen a kollagén-termelésben, illetve abban, hogy a szervezetben már meglévő kollagént megvédi a károsodásoktól. A kollagén pedig az egyik kulcsfontosságú szereplője fiatalságunk megőrzésében.

4. Támogatja a gyógyulási folyamatokat

Ez a remek kis vitamin a sebgyógyulást is gyorsítja. Mind tabletta, mind pedig étrended részeként vagy szérum formájában is alkalmazhatod - bármelyik formája segíti a gyógyulást.

5. Halványítja a hegeket

Egy 80 fős kutatás eredményeként született az az álláspont, miszerint a C-vitamin képes a műtét utáni hegeket halványítani. A résztvevők fele vitaminos szilikontapaszt helyezett sebeire, és 6 hónap után azt tapasztalták, hogy eltűntek a hegek, míg azok, akik nem használták a terméket sokkal inkább látható hegekkel rendelkeztek a kutatás befejeztével.

Tippek a használatához

  • Arctisztítás után vigyük fel bőrünkre

Ha szérum vagy krém formájában alkalmazzunk, érdemes mindenképpen arcmosás után, de még a hidratáló krémünk előtt felvinni bőrünkre. Eleinte okozhat egy enyhe égető érzést vagy kipirosodást, de ennek a rendszeres használat során hamar el kell múlnia.
(Bármilyen új termék alkalmazása előtt érdemes egy keveset felvinni először bőrünkre, hogy lássuk, hogyan reagál rá.)

  • Vigyázzunk mivel használjuk egyszerre
A C-vitaminos szérumok használatát úgy iktassuk be bőrápolási rutinunkba, hogy az adott napon ne keverjük más savas termékekkel, hiszen ez könnyen okozhat bőrirritációt. Jelöljük ki előre, hogy melyik nap milyen típusú bőrápolási terméket fogunk alkalmazni, így növelhetjük leginkább a termékek hatékonyságát.
  • Megfelelő helyen tároljuk
A C-vitaminos készítmények nagyon érzékenyek a fényre és a levegőre, így a legjobb ha egy sötét és száraz helyen tartjuk őket a szekrényben, így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog csökkenni a készítmény hatékonysága.

  • Ne feledkezzünk meg a zöldségekről és gyümölcsökről sem
Nem csak a szérumok, krémek és tabletták jelentik az egyetlen beviteli forrást. A magas C-vitamin tartalmú ételek által is vihetünk be bizonyos mennyiségű C-vitamint a szervezetünkbe. Ilyen például a kiwi, a citrom a narancs és az eper.

More articles