Egészséges prosztata – tippek tudatos férfiaknak

Egészséges prosztata – tippek tudatos férfiaknak

Mar 18, 2024

A prosztata egy aprócska, ritkán emlegetett, de annál fontosabb mirigy. Sokrétű szerepet tölt be a szexuális működés során, probléma esetén pedig számtalan kellemetlen tünettel hívja fel magára a figyelmet, amelyek akár komoly betegséghez is vezethetnek.

Fő feladata a prosztataváladék létrehozása, amely az ondóval együtt a spermiumok biztonságos célba éréséért felelős. Lényeges szerepet tölt be azok mozgásában (ahogyan a prosztata izomzata is az ondó hatékony kilövellésében), emellett lúgos kémhatása megvédi a spermiumokat a női hüvely savas környezetében is. A gyermekvállalás szépségei mellett azonban az sem elhanyagolható szempont, hogy az egészséges prosztata rengeteg idegvégződésének köszönhetően hozzájárul a férfi orgazmus örömteli érzéséhez.

Elhelyezkedése egyrészt szükségszerű, hiszen ez a szelídgesztenye méretű és alakú szerv a húgyhólyag alatt található és a húgycsövet öleli körbe, melyet így elzárhat az orgazmus során. Ezért lehetséges az, hogy ekkor vizelet helyett ondó távozik a húgycsőből. 

Másrészt azonban éppen a pozíciója miatt képes rengeteg problémát okozni prosztatamegnagyobbodás és prosztatagyulladás esetén, így érdemes mihamarabb gondoskodni erről a gyakran elhanyagolt mirigyről.

Prosztatamegnagyobbodás, prosztatagyulladás

A prosztata 25 éves korig növekszik, ekkor eléri kifejlett méretét, ám hamarosan azonban ismét növekedni kezdhet. Szerencsére ez utóbbi általában jóindulatú folyamat, amelyben a genetikai hajlam és az esetleges betegségek mellett a hormonális változások és az életmód hiányosságai játszhatnak szerepet. A prosztatamegnagyobbodás a férfiak közel felénél 50-60 éves korra alakulhat ki, 80 évesen pedig már 75% körüli lehet ez az arány. 

A szerv megnagyobbodása során egyre inkább összenyomja a húgycsövet, amely emiatt beszűkülhet, elzárva a vizelet útját. Ennek következtében egyre nehezebbé válhat a vizeletürítés. 

Minél nagyobb a prosztata, annál nehezebben ürül a hólyag, így állandóvá válhat a kellemetlen vizelési inger és gyakrabban kell az éjszaka mosdóba járni. Mi több, csökkenhet a libidó és előfordulhatnak merevedési problémák. 

A hólyagban pangó vizelet fertőzéses folyamatokat generálhat, a hólyaghurut és a vesemedence-gyulladás mellett kialakulhat here- és prosztatagyulladás.

A prosztatagyulladást – ahogyan a többi felsorolt gyulladásos folyamatot is – baktériumok okozhatják. 

Tünetei szerteágazóak lehetnek: a kellemetlen alhasi fájdalomtól a duzzanatig, a láztól a fájdalmas vizelésen keresztül a sikertelen szexuális aktusig számtalan tünet-kombináció fordulhat elő.

A prosztata gyulladásának kezelése általában antibiotikum-tartalmú gyógyszerrel történhet.

Időnként a fenti problémákat prosztatakövek is okozhatják, melyek a pangó mirigyváladékból kicsapódott kalcium-foszfát képződmények. A prosztatakő kórisméi hasonlóak lehetnek a prosztatarák által kiváltott csípő fájdalomhoz és a vizeléshez köthető panaszokhoz, így a legjobb minden kellemetlen tünettel azonnal urológushoz fordulni.  

A prosztata egészsége - tudatosság és öngondoskodás

Szerencsére az élet egyre több területén választjuk a megelőzést az utólagos tüneti kezelések helyett.

A rendszeres sport mellett megnőtt a helyes táplálkozás jelentősége, és ez már nem csak a fehérjefogyasztásról szól, hanem a célzott táplálékkiegészítőkről, az egészséges ételekről és rendszeres vízfogyasztásról is. 

Izmaink mellett fókuszba került a bőrápolás, a napvédelem és általában az ápolt, vonzó külső, nem beszélve a mentális egyensúlyról. 

Még a szexualitás terén is nagyobb hangsúlyt fektetünk a tudatosságra, egészségünk megóvására, ezt bizonyítja a számtalan szűrővizsgálat és a rengeteg elérhető tájékoztató anyag.   

Vajon akkor miért marad ki a fenti listából a prosztata „ápolása”? 

Egyrészt azért, mert ez talán még mindig tabutéma, másrészt jellemzően a prosztatavizsgálat az, amelyet minden férfi szeretne minél későbbre halasztani az életében. 

Rendszerint akkor megyünk orvoshoz, amikor már „jelez” ez az apró szerv, és ekkorra általában már kialakulhat valamilyen kisebb-nagyobb probléma. 

De vajon megelőzhető a prosztata megnagyobbodása, gyulladása? Hogyan lehet akár már fiatalon (de természetesen érett, vagy idősebb korban sem késő) elkezdeni gondoskodni a prosztata egészségéről, ráadásul extra erőfeszítések és komolyabb költségek nélkül?

Tippek a prosztata erősítésére

Élj rendszeres szexuális életet

Heti két aktus (vagy akár magányos ejakuláció is) munkában tartja a prosztatádat, és ráadásul folyamatosan „átmossa” azt, így nem okozhat problémát a pangó prosztatafolyadék sem. Egyes kutatások szerint ezzel az egyszerű (és igen kellemes) módszerrel akár 33%-al csökkentheted a prosztatarák kialakulásának esélyét!

Sportolj és figyelj a súlyodra 

A rendszeres testmozgás – ez lehet akár napi séta is – és a megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen a prosztata egészségéhez. A sport hozzájárul a prosztatában található simaizmok vérellátásához, a jó keringés pedig javítja a szerv megfelelő működését. A túlsúly blokkolja a véráramlást, így hosszútávon merevedési zavarokhoz és a prosztata betegségeihez is hozzájárulhat. Extra tipp: próbáld ki a célzott gátizomtornát, a szexuális életed is szárnyakra kaphat!

Ne dohányozz!

A cigarettázás következményeit mind ismerjük, de arra talán még nem gondoltál, hogy a prosztatában is elősegíti az oxigénhiányos állapot kialakulását, így remek táptalajt adva a káros szabadgyökök kialakulásának.

Prosztatamasszázs

Egészségvédő terápia, vagy szexuális játék? A szerv jellegéből és elhelyezkedéséből adódóan mindkettő lehet, de légy elővigyázatos a nem szakszerű „kezeléssel”! Akut gyulladás esetén komoly problémákat okozhat, ahogyan rák esetén akár még az áttétképződést is felgyorsíthatja. Egészséges prosztatánál is óvatosan kezdjetek bele partnereddel, hiszen a rossz technika vagy a túl erőteljes nyomás károkat is okozhat ebben az érzékeny mirigyben!

Rendszeres szűrővizsgálatok

Akármennyire is kellemetlen, időnként érdemes szakemberrel ellenőriztetned a prosztatád egészségét. Rengeteg problémától óvhatod meg magad így, hiszen az időben felismert betegség mindig könnyebben kezelhető. 40-50 éves kor körül pedig vedd úgy, hogy kötelező a prosztata rendszeres vizsgálata!

Gyógynövényekkel és vitaminokkal a megelőzésért és a kellemetlen tünetek ellen

A prosztatamegnagyobbodás megelőzhető lehet az idejében elkezdett célzott táplálékkiegészítők szedésével, illetve még a kezdeti tünetek is gyakran orvosolhatók gyógynövények, vitaminok és ásványi anyagok fogyasztásával. De vajon melyek a jelenleg legjobbnak tartott természetes hatóanyagok a prosztata védelmére és – kezdődő megnagyobbodás esetén - méretének csökkentésére?

  • Szabalpálma (más néven fűrészpálma, vagy saw palmetto): a tesztoszteron szabályozásával támogatja a hormonegyensúlyt, így már meglévő panaszok esetén is csökkentheti a kellemetlen tüneteket, sőt, prosztatagyulladás esetén is hatékonyan segítheti a gyógyulást.
  • Ligetszépeolaj: esszenciális zsírsavai javítják a keringést, ezáltal a reproduktív szervek vérellátását is. Támogatja a prosztata működését, megelőzheti a merevedési zavarokat és a termékenységre is pozitív hatással van!
  • Tökmagolaj: a benne található fitoszterolok csökkenthetik a megnagyobbodott prosztata méretét, illetve gátolják a betegséget okozó dihidrotesztoszteron képződését.
  • Szőlőmag olaj: magas antioxidáns tartalma csökkenti a gyulladásos folyamatokat, és segíthet a keringéssel összefüggő betegségek, illetve a rák megelőzésében.
  • Cink: a férfiak szervezetében a prosztata tárolja a legnagyobb mennyiségű cinket, hiánya a hormonális egyensúly zavarához, illetve a szerv megnagyobbodásához vezethet, így pótlása nélkülözhetetlen.
  • Vitaminok: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatásuk alapvető fontosságú a szervezet – és ezen belül az egyes szervek, így a prosztata - harmonikus működéséhez.

A fenti növényi hatóanyagok, a szervezet számára nélkülözhetetlen cink és a 13 alkotóelemből álló, prosztatát támogató vitaminkomplex egyaránt megtalálható Anybody Prostate Pro termékünkben. A megfelelő életmód és a Prostate Pro együttesen segíthet abban, hogy a korábban felsorolt kellemetlen tüneteket még kialakulásuk előtt megelőzhesd, de akár a kezdeti tünetek megjelenésekor sem késő változtatni mindennapi szokásaidon.

Amennyiben ezzel az egyedülálló prosztata vitaminnal (és persze aktív szexuális élettel, rendszeres mozgással, illetve tápanyagokban gazdag étkezéssel) sikerül időben megelőznöd vagy visszaszorítanod a prosztata méretének növekedését és a hormonháztartás egyensúlyzavarait, akár a további szövődményeket, gyulladásos és prosztatarákra hajlamosító folyamatokat is elkerülheted. Bár a prevenció mindig idő- és energiaigényesnek tűnik, de mégis jelentősen kevesebb feladattal és kiadással jár, mint a későbbiekben egy már kialakult betegség kezelése.

Ha te is szeretnéd tudatosan ápolni férfiasságodat, vagy segíteni meglévő problémáidon, már most kezdj el aktívan tenni prosztatád egészségéért! Az extra gondoskodásért pedig próbáld ki magas hatóanyag-tartalmú, kétkomponensű kúránkat, az Anybody Prostate Pro kapszulát.

More articles