Minden, amit a hialuronsavról tudni akartál - Anybody HU

Minden, amit a hialuronsavról tudni akartál

Jul 06, 2021

A kollagénről és a természetes kollagénforrásokról már olvashattál előző heti cikkünkben, most pedig bemutatjuk nektek a hialuronsavat. Azt a hatóanyagot, ami szinte biztosan szembejött már veled valahol. Nem véletlenül, hiszen a hialuronsav az egyik kulcsa annak, hogy a ráncaid kisimuljanak és ragyogó legyen a bőröd. Mindenféle szérumban, maszkban - és még injekciókban is megtalálható.

De mi is ez pontosan?

A hialuronsav egy nagy molekulájú szénhidrát, ami természetesen megtalálható a bőrünkben, a szemünkben és az ízületeinkben is. Vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően segíti a bőrt hidratáltan és feszesen tartani. A kollagénhez és az elasztinhoz hasonlóan, a szervezetünkben található hialuronsav mennyisége a kor előrehaladtával csökken

Hidratálja a bőrt

 A szervezetben előforduló hialuronsav csaknem fele a bőrben található. Ahogy említettük sajnos mennyisége fokozatosan csökken, azonban a jó hír, hogy pótlása belsőleg és külsőleg alkalmazva egyaránt hatékony. A hialuronsav fokozza a bőr hidratáltságát, és segít a száraz bőr kezelésében is. A hidratált bőr a ráncok megjelenésének esélyét is csökkenti. 

Segíti a bőr gyógyulását

A hialuronsav a sebek gyógyulásában is kulcsfontosságú. Alapvetően is megtalálható a bőrben, de ha szüksége van valahol a bőrnek gyógyulásra, akkor azon a területen megnő a koncentrációja. Azzal segíti a gyorsabb gyógyulást hogy szabályozza a gyulladás szintjét, és jelzést ad a testnek a sérült területről. A hialuronsavnak antibakteriális hatása is van, úgyhogy az elfertőződés esélye is csökken, amikor a sebeket kezeljük vele. Sőt, még az ínybetegségekre is jótékony hatással van, illetve a fogműtétek utáni gyógyulást is felgyorsítja.

Enyhíti az ízületi fájdalmakat

A növekedés lezárulta után a porcok állapota és regenerációs képessége attól függ, hogy milyen a porcsejtek által termelt sejtközötti állomány víztartalma. Ez pedig a vízmegkötő képességű anyagoktól függ. A hialuronsav képes a vízmegkötésre és átjutva az ízületi tokon sűríti az ízületi folyadékot, segíti a porc táplálását, ezáltal pedig az ízület megfelelő működését támogatja.

 

A kollagénhez hasonlóan, a hialuronsav termelését is tudjuk pár,  konyhánkban is előforduló alapanyaggal növelni. Tarts velünk, és ismerd meg őket következő heti cikkünkben!

More articles