Kollagén, avagy az ifjúság elixírje bőrnek, hajnak, körmöknek, csontoknak

Kollagén, avagy az ifjúság elixírje bőrnek, hajnak, körmöknek, csontoknak

Jul 04, 2024

A kozmetikai termékek és étrendkiegészítők között válogatva, gyakran találkozhatunk a kollagén szóval. Nem véletlenül, hiszen az emberi szervezetben rendkívül fontos és sokrétű szerepe van ennek a lenyűgöző tudású fehérjének. Ha például a fiatalos megjelenés és az aktív életmód nemcsak a 20-30-as éveidben, hanem a hosszabb távú céljaid között is szerepel, a kollagén pótlásáról neked is gondoskodnod kell.

 

 

Mert mi is a kollagén? A szervezetünk egyik építőkövének is kollagén egy fehérje, amelynek a szervezet számos részén fontos feladata van, különösen a bőrben, a hajban, a körmökben, az csontokban, ízületekben és a porcokban érezteti hatásáta hiánya. 

 

Érdekesség, hogy a kollagén elnevezés a görög kólla (κόλλα) szóból ered, ami ragasztót jelent. Ez tökéletesen leírja a kollagén alapvető szerepét a testünkben: ez a fehérje segít összetartani és erősíteni, illetve rugalmasabbá tenni a különböző szöveteket.

A kollagén szerepe a szervezetben

A kollagén sokoldalú molekula. Egyfelől gondoskodik a porcok felépítéséről, a csontok rugalmasságáról, így a mozgásszervek egészségét tekintve sem elhanyagolható a szerepe, Emellett azonban a bőr rugalmasságának és hidratáltságának fenntartásában is alapvető szerepet tölt be és ez az, ami hozzájárul a fiatalos és egészséges megjelenéshez.  A kollagén a haj és a körmök növekedésének és erősségének is indikátora, mivel a hajszálak és körömlemezek szerkezetének egyik összetevője.

Miért kell pótolnunk a kollagént, ha a szervezetünk is termeli?

A szervezetünk természetes módon képes kollagént előállítani, amíg fiatalok vagyunk. Azonban ahogy öregszünk, ez a természetes termelési folyamat lelassul. A húszas éveink közepétől kezdve évente körülbelül 1-1,5%-kal csökken a kollagéntermelésünk, ráadásul az étrendünk, a napozás, a dohányzás és az általános életmódunk mind károsan befolyásolhatják a kollagén termelésének hatékonyságát.

 

 

Amikor például a kollagén mennyisége elkezd csökkenni, annak látható jelei vannak. A bőr például elveszti rugalmasságát, és megjelennek az öregedés első jelei, a szem- és száj környéki ráncok és a finom vonalak formájában. A haj esetében a kollagén támogatja a hajszálak szerkezetét, segít megőrizni azok vastagságát és erősségét. A körmökre is hasonló hatással van, mivel a kollagén hiánya törékeny és gyenge körmöket eredményezhet.  

 

Nincs ez másként a csontokkal, ízületekkel és porcokkal sem. A kollagénhiány is hozzájárul ahhoz, hogy a csontok könnyebben törjenek, míg a térkitöltő funkció hiányában a porcok, ízületek és csontok egymáson súrlódnak, amely minden lépést fájdalmassá tehet. Szerencsére ma már elkerülhetjük ezeket a hatásokat, hiszen számtalan forrásból tudjuk pótolni a kollagént.

A kollagén pótlásának legjobb módjai

A kollagén pótlásának számos módja létezik. Az étrendünk gazdagítása kollagénben gazdag ételekkel, mint amilyen például a csontleves, a hal, a tojásfehérje és a citrusfélék, segíthet növelni a természetes kollagénszintet. Azonban gyakran nehéz lehet elegendő kollagént bevinni csak az ételekből, ezért a kollagént koncentrált formában tartalmazó étrendkiegészítők hasznosak lehetnek.

 

 

A hazai gyártású Anybody Collagen Pro étrendkiegészítő tabletta például kiváló választás, hiszen a tabletta nemcsak az Európában elérhető legmagasabb tisztaságú és dózisú Peptán-1 típusú kollagént tartalmazza, de emellett még a felszívódást és hasznosulást támogató C-vitamin, hialuronsav, riboflavin, szerves cink és biotin is bekerült ebbe az apró, de rendkívül hatékony étrendkiegészítő tablettába. Ráadásul már a Rossmannban is beszerezheted, ami szintén megkönnyíti a vásárlást. 

 

Rendszeres szedésével támogathatjuk a bőrünk, hajunk és körmeink egészségét, valamint az ízületeink és porcaink épségét, kiváló választás mindazok számára, akik szeretnék megőrizni fiatalos megjelenésüket és mozgékonyságukat.

 

More articles