Minden, amit a női hajhullásról tudnod kell - Anybody HU

Minden, amit a női hajhullásról tudnod kell

Oct 15, 2021

Életünk során hajkoronánkkal viszonylag sokat foglalkozunk, hiszen megjelenésünkön nagyon sokat tud változtatni. Ám valljuk be, legtöbbször csak színén, formáján vagy hosszúságán gondolkoztunk, vagy arról panaszkodtunk, hogy túl lapos... Kanapénkon hátradőlve néztük a férfiakat, akik a kopaszodással küszködtek, de nem aggódtunk, hiszen velünk ilyesmi nem fordulhat elő. Vagy mégis?! Nem elég az őszülés? Hogyan és miért kezd el hullani a nők haja? Van megoldás ellene? Meg lehet előzni? 

Eheti cikkünkben ezt a témát járjuk körbe, amelyben a legjobb praktikákat is összegyűjtöttük! 

Mikor beszélünk hajhullásról?

Nap mint nap 50-100 darab hajszálnak búcsút intünk, amely egy teljesen természetes folyamatnak a része. Azonban ha több hajszál hullik ki, mint amennyi nő helyette, már hajhullásról beszélünk - ez egy nap alatt 125 kihullott hajszál esetében már igaz. Persze ezt megszámolni lehetetlen, azonban ha copfunk vagy kontyunk vékonyabbnak és kisebbnek tűnik, a lakásban egyre több a kósza hajszál, fésülködés után egyre több haj gyűlik a fésűbe, vagy a lefolyónkat gyakran tömíti el a haj... Sajnos van okunk gyanakodni, hogy hajunk hullani kezdett. 

A nők körülbelül 50%-a tapasztal hasonlót 40 éves kora előtt.

De mi lehet ennek az oka?

 • Genetika
 • Hormonális változások (pl.: menopauza)
 • Természetes öregedési folyamatok
 • Terhesség
 • Gyógyszerek
 • Túl szoros hajviseletek (pl.: kontyok és copfok)
 • Vitaminhiány
 • Hirtelen fogyás

Milyen tévhitek keringenek ezzel kapcsolatosan?

 • A túl sok samponhasználat vagy hajfestés miatt hullik hajunk
 • A korpásodás okozza
 • A stressz miatt hullik a nők haja 
 • Ha leborotváljuk a hajunkat kopaszra, dupla olyan sűrűn nő majd vissza (ha mégis kipróbálnátok küldjetek nekünk képeket 🙂)
 • A fejen állás növeli a véráramlást, és ez segíti majd a hajnövekedést (egyik személyes kedvencünk...)
 • Ha napi 100 mozdulattal fésüljük a hajunkat, attól egészségesebbé válik (karunk mondjuk biztosan izmosabb lesz)
 • A sapkák és parókák is okozhatnak hajhullást
 • A hajhullás csak az intellektuális nőket éri (bár jó vigasz lenne, agyunk nem tud olyan gyorsan pörögni, hogy kihulljon a hajunk... 🙂)

Vannak hatékony kezelési módszerek?

Ha a terhesség, vagy hormonális változások hatására kezdett hajunk hullani, akkor nem feltétlenül van szükség kezelésre, mert ezek olyan átmeneti állapotok, amelyek után optimális esetben szervezetünk visszaáll a normál működésbe.

Minoxidil

Az egyik legismertebb gyógyszeres kezelés a minoxidil, amelyet az Amerikai Gyógyszer és Élelmiszerügyi Hatóság elsők között hagyott jóvá a hajhullás kezelésére. Nők esetében a 2%-is készítményt ajánlják, mert az 5%-os oldat hatására a fokozott szőrnövekedés sokkal inkább zavaró lehet, mint férfiaknál.

Fényterápia

A fényterápia egy olyan módszer. amelyet akár otthonunkban is biztonsággal alkalmazhatunk, hiszen semmilyen mellékhatása nincs, és fájdalommal sem jár használata. Ha nem szeretnénk otthoni készüléket beszerezni, bőrgyógyászok és orvosok által is használt módszer.

Egészséges életmód

Fontos, hogy törekedjünk az egészséges életmód kialakítására, hiszen ha túl sok gyorsételt fogyasztunk, keveset mozgunk vagy dehidratáltak vagyunk, mind mind meglátszódhat hajunk állapotán. Igyekezzünk fehérjében gazdag (pl.: halak, növényi fehérjék) ételeket fogyasztani, illetve vigyünk be olyan esszenciális zsírsavakat, mint az Omega-3 (lazac, bogyós gyümölcsök, bab, zöld levesek) vagy Omega-6 (tojás, csicseriborsó, növényi olajok, tofu, kesudió). Legyen egy normál alvási rutinunk, és ha egy mód van rá, minél inkább szüntessük meg a stresszforrásokat.

Vitaminok

Vannak olyan vitaminok és hatóanyagok, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy hajunk egészséges legyen. Többek között ilyen a D és B12 vitamin is, illetve a vas vagy biotin. Erős hajkoronánkért továbbá a kollagén és a hyaluronsav is felel. Hajhagymáinkat a fejbőrünkben található kollagén tartja, amelyet pedig egy hyaluron-burok ölel körbe. A kollagén csökkenésével hajhagymáink elgyengülnek, a hyaluronsav burok eltűnése után pedig kihullanak hajszálaink. Többek között ezért is alkottuk meg ilyen komplex összetevő listával az Anybody Collagen Pro tablettáit, amely tartalmazza az imént felsorolt hatóanyagok szinte mindegyikét.

 

Ezek a hatóanyagok külön, és egymás szinergiáját is növelve erősítik a hajszerkezetünket, gyorsítják a haj növekedését - így napi 2 tabletta szedésével megelőzhetjük a hajhullást. Ha csak hajunk miatt szednénk a készítményt, számolnunk kell olyan "mellékhatásokkal" is, mint a rugalmas és hidratált és feszes bőr, megerősödött ízületek és körömszerkezet vagy a halványodó ráncok. 🙂

https://anybody.hu/collections/all-products/products/collagen-pro

More articles